Uppdaterad:
2023-05-30

Vanliga frågor och svar om relining

Om du funderar på att renovera dina rör kan relining vara ett lämpligt alternativ för dig. Relining är en process för att rehabilitera gamla eller skadade rör genom att sätta in en ny liner inuti dem. Det kan hjälpa till att förlänga livslängden på dina rör och undvika den kostsamma och tidskrävande processen med schaktning och utbyte.
Boka Rörinspektion

Om du funderar på att renovera dina rör kan relining vara ett lämpligt alternativ för dig. Relining är en process för att rehabilitera gamla eller skadade rör genom att sätta in en ny liner inuti dem. Det kan hjälpa till att förlänga livslängden på dina rör och undvika den kostsamma och tidskrävande processen med schaktning och utbyte. Här är några vanliga frågor om relining:

Vilka typer av rör kan relinas?

Relining kan appliceras på olika typer av rör, inklusive gjutjärn, PVC, lera, betong och vissa typer av metallrör. Lämpligheten för relining beror dock på rörets tillstånd. Till exempel, om röret är allvarligt skadat eller har stora strukturella skador, kanske relining inte är ett genomförbart alternativ. Här är några exempel på bra genomförbara röralternativ för relining:

 • Gjutjärnsrör finns vanligtvis i äldre hus och byggnader. Dessa rör är ofta utsatta för korrosion och rost, vilket kan leda till läckor och strukturella skador med tiden. Relining med en ny PVC-liner kan hjälpa till att förhindra ytterligare korrosion och förlänga livslängden på rören.

 • Lerrör finns ofta i äldre avloppssystem. Dessa rör kan spricka eller gå sönder med tiden, vilket kan orsaka översvämningar. Relining med nytt epoxifoder kan hjälpa till att täta sprickor och förhindra vatteninfiltration, vilket kan hjälpa till att undvika dessa problem.

 • Betongrör används ofta i underjordiska dräneringssystem. Dessa rör kan också spricka och försämras med tiden, vilket kan leda till strukturella skador och läckor. Relining med en ny PVC- eller epoxiliner kan hjälpa till att återställa rörens strukturella integritet och förhindra ytterligare skador.

 • PVC-rör är en nyare typ av rör som används i många moderna VVS-system. Även om de är mer motståndskraftiga mot korrosion och rost än äldre rörmaterial, kan de fortfarande skadas med tiden. Relining med en ny PVC-liner kan hjälpa till att förstärka rören och förlänga deras livslängd.

Hur lång tid tar det att fodra om rören?

Varaktigheten av reliningprocessen beror på jobbets komplexitet, rörets längd och rörets skick. Vanligtvis kan ett enkelt jobb ta några timmar, medan ett mer komplext kan ta en dag eller två. Det är dock viktigt att notera att härdningsprocessen kan ta upp till 24 timmar. Det gör att rören inte kan användas under denna period.

Reliningprocessen innefattar följande steg:

 1. Inspektion

Det första steget är att inspektera rören med hjälp av en kamera för att bedöma deras tillstånd och avgöra om relining är det bästa alternativet.

 1. Rengöring

Rören rengörs sedan med hydrojetting eller andra metoder för att ta bort skräp, rost och andra material som kan påverka fodrets vidhäftning.

 1. Relining

En liner förs sedan in i röret. Fodret är tillverkat av ett speciellt harts som härdar och fäster på rörets väggar, vilket skapar ett nytt rör i det gamla befintliga röret.

 1. Härdning

 När fodret är på plats härdas det med varmt vatten eller ånga vilket aktiverar hartset och härdar det. Detta skapar ett sömlöst, skarvfritt rör i det gamla.

Är relining en permanent lösning?

Relining kan vara en långsiktig lösning, men dess livslängd beror på olika faktorer, såsom vilken typ av liner som används, originalrörets skick och underhållet av rören. Ett omfodrat rör kan hålla i upp till 50 år eller mer, men korrekt skötsel och underhåll är avgörande för att förlänga dess livslängd.

Vilka är fördelarna med relining?

Relining erbjuder flera fördelar, inklusive:

 1. Kostnadseffektivitet

Relining kan vara billigare än grävning och utbyte, eftersom det kräver mindre arbete och tid.

 1. Minimala störningar

Relining kräver ingen schaktning, vilket innebär minimala störningar på din fastighet, och du kan fortsätta använda dina rör under reningsprocessen.

 1. Miljövänligt

Relining är en hållbar lösning som minskar avfallet och behovet av schaktning, vilket kan skada miljön.

 1. Hållbar

Ett omfodrat rör kan hålla i årtionden, och det är mindre benäget för läckor, sprickor och andra typer av skador.

Frågor och svar – Sammanfattning

Relining kan vara en utmärkt lösning för att renovera dina rör, men det är viktigt att konsultera en professionell rörmokare för att bedöma dina rörs skick och avgöra om relining är ett genomförbart alternativ. Om du funderar på att lägga om, se till att ställa rätt frågor och få detaljerade svar för att säkerställa att du fattar ett välgrundat beslut.

Relaterade artiklar

Effektiva tips för att lösa stopp i toaletten
September 21, 2023

Effektiva tips för att lösa stopp i toaletten

Stopp i toaletten är en vanlig hushållsfråga som kan skapa både obehag och frustration. Oavsett om det händer i ditt eget hem eller någon annanstans, så kan det vara pinsamt och obekvämt. Men oroa dig inte, det finns flera sätt att hantera stopp i toaletten och återfå din frid. I denna omfattande artikel kommer vi att titta närmare på vad som orsakar stopp i toan, hur du kan förebygga dem, och effektiva tips för att lösa problemet när det uppstår.
Läs mer
Stopp i avlopp – en ofta förekommande utmaning i köket
September 12, 2023

Stopp i avlopp – en ofta förekommande utmaning i köket

Avloppssystemet är en osynlig, men oundviklig del av våra liv. Vi inser knappast deras existens förrän problem uppstår, och ett av de mest frustrerande problemen är stopp i avlopp. Det är särskilt besvärande när stoppet inträffar i köket, där vi spenderar mycket av vår tid och utför en mängd olika aktiviteter som involverar vatten och avfallshantering. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av stopp i avlopp i köket och hur man bäst hanterar dem.
Läs mer
Relining eller stambyte
September 19, 2023

Relining eller stambyte

Att underhålla och reparera avloppssystemet i ditt hem är en avgörande del av husägande, men när det kommer till att bestämma mellan relining eller stambyte kan det vara en förvirrande och svår beslut. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och valet beror ofta på faktorer som budget, tid och omfattningen av problemet. I detta blogginlägg ska vi utforska dessa alternativ noggrant och hjälpa dig att fatta en informerad beslut om vilken väg du bör ta för ditt hem.
Läs mer